Hästar är bäst!

Direktlänk till inlägg 10 augusti 2013

"Om inte hästen skulle vilja så skulle den inte göra det"

Av Freia Vahlsten Svennas - 10 augusti 2013 22:30

Som ni kanske vet så läser jag http://baraelvira.se/ . Och för ett tag sen så skrev hon ett inlägg och visade några bilder som hon fotat på falsterbo. 

Länk till inlägget: http://baraelvira.se/2013/july/ar-det-detta-som-vi-kallar-samspel-2.html#comment . 


Har läst igenom kommentarerna och några har kommenterat "om inte hästen skulle vilja så skulle den inte göra det", ungefär nåt sånt i alla fall. Därav rubriken, jag tycker ju inte så. 


Men det handlar om tvång. Nu säger jag inte att allt handlar om tvång, för många hästar tycker ju att det är kul, men på bilderna ser man ju att hästen inte trivs. Ingen av hästarna på bilderna ser ut att trivas eller tycka att det är kul. De flesta går ju även i rollkur och jag tror inte att någon häst tycker det är kul att gå i rollkur. 


Sen det här med tvång, vill inte hästen hoppa och vägrar, eller om hästen inte lyssnar i dressyren och så, så får den oftast en rapp med spöt, sporrar intryckta i revbenen eller blir ryckt i munnen. 

Och då är det väl självklart att de lyssnar istället för att få det jag skrev ovan. 


Det skulle jag gjort i alla fall, för det är mindre smärtsamt att hoppa än att få en rapp med spöt, eller hur? 

Så det är väl därför den hoppar även om den inte vill. 


Fast som sagt så är det ju många hästar som tycker det är kul att ridas, och det är ju jättebra. För man ska ju lyssna på hästen och inte bara göra saker som man själv vill när inte hästen vill det. Och rollkur tycker jag att man aldrig ska rida, rid istället hästen i korrekt form. Det ser finare ut och mycket bättre för hästen. 


På bilderna ser man verkligen smärta. 


-Här är några av bilderna som Elvira fotade. 


 
 
Ingen bild

a

10 augusti 2013 23:31

Men herregud. Du kan aldrig få en häst att göra något med ''misshandel''.
Oftast när en ryttare använder ett spö, låter det mer än vad det känns. Det är de den här lilla läderflärpen är till för, att låta.
Bild 1 kan vara en ögonblicks bild, under lod helt enkelt. Hästen kan lika väl rest upp huvudet igen direkt efter, dessutom ser det ut att vara en hopptävling, så hästen går inte så speciellt länge. Kan inte påstå att han går rollkur heller.
Bild 2 är bara patetisk. Du ser på hästen att han inte har det dåligt, öronen bakåt? Vad fan sitter ni och säger? antingen lyssna hästen på ryttaren eller så självklart, är det en maning att gå fortare. Hästar gör oftast så. Munnen, vad vill ni få sagt? Hästen lider inte av det där. Fortfarande, ögonblicksbilder. Jag menar, hästar öppnar munnarna under ridpassen? Ögonen beskriver heller ingen rädsla.
Bild 3 är lika värdelös den också. Beskriver ingenting, hade hästen haft ont i munnen hade den antingen rest sig, eller inte gått fram. Spelar ingen roll att du säger att dom bara drar en rapp med spöt på dom, då hade hästen blivit ännu surare. Man kan inte tvinga en häst med våld.

Sen förstår jag heller inte vad du vill komma med, med bilden på hästens mun. Menar du det ''vita skummet''? I så fall, det är för att hästen suger på bettet.

Detta tycker jag är rent av elakt och att hänga ut folk. Man gör inte så, särskilt inte när hästarna inte har det speciellt dåligt. Tänk er för.

Freia Vahlsten Svennas

11 augusti 2013 00:43

Elvira skrev att det inte var ögonblicksbilder och att hon har långa bildserier på varje häst, och det är inte mina bilder och det är inte jag som tagit närbilder på ögon och munnen utan jag lånade dem av Elvira.
Och JAG upplever bilderna att hästarna inte trivs.

Det "vita skummet", jag vet att hästen suger på bettet, men det är som sagt inte jag som fixat bilderna.
Jag tänker mest på ögonen i de här bilderna för JAG tycker att de visar rädsla. Du får ju liksom tycka vad du vill, så får jag tycka det jag vill.


Sen, varför skriver du inte ditt namn?

 
Ingen bild

a

11 augusti 2013 18:50

Självklart får du tycka vad du vill. Men när man lägger ut ett sånt här inlägg, får man vara beredd på att få svar.
Jag skriver inte mitt namn, för att jag inte vill ha nåt bråk irl

Freia Vahlsten Svennas

11 augusti 2013 20:25

Jag är självklart beredd på svar, för alla tycker ju inte som mig och alla måste få ha olika åsikter.

Är du någon jag känner?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

.

Av Freia Vahlsten Svennas - 20 augusti 2013 22:14


Av Freia Vahlsten Svennas - 18 augusti 2013 15:22

Den nya bloggen som jag ska dela med Ida och Vilma heter: http://enkopingsryttare.horseworld.se/ . Vi har inte hunnit fixa en design en, men Ida håller på med en nu tror jag.   Har bara kommit 2 inlägg just nu, men det kommer såklart fler.   ...

Av Freia Vahlsten Svennas - 18 augusti 2013 13:34


Ida har redan skapat en blogg som vi ska ha. Men jag och Vilma vet inte lösenordet än. Men när vi gjort nåt inlägg och fixat lite länkar jag den hit.   Där kommer jag lägga upp videon vi gjorde igår och skriva om ridpasset hos Dreamy. Hon var l...

Av Freia Vahlsten Svennas - 18 augusti 2013 00:08


Ville bara säga godnatt! Och ber verkligen om ursäkt för den dåliga uppdateringen, bara 3 inlägg!! Usch.. Lovar bättre uppdatering i morgon, har inte haft tid idag.     ...

translate the blog

presentation


Hej och välkomna till min blogg. Den handlar mest om mitt stora intresse, hästar. Rider på ridskola och på min medryttarhäst Dreamy. Hon är ett varmblod. Henne kommer ni nog få läsa mycket om.

Ställ gärna frågor

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Mustang Horse

    


Ovido - Quiz & Flashcards